Startpagina | LINKS | CONTACT

15 Maart 1945

Donderdagavond 15 Maart 1945

Het is vandaag een bijzonder mooie voorjaarsdag geweest. Het was fijn om buiten te zijn, maar gevaarlijk, want met goed weer is er veel activiteit in de lucht. Ze zijn razend snel die jagers, het is altijd gevaarlijk om met groepjes te lopen.
Jo Vlottes die als electriciën bij de N.S.K.K. gedwongen werkte in Apeldoorn, is vandaag per auto met die lui vertrokken, het zeggen is dat het zaakje overgeplaatst is naar Ermelo, dat is ook wat voor hem, want hij weet niet voor hoe lang of wanneer hij weer thuis zal zijn. Voor zijn vrouw Janny is het nog het ergste. Misschien valt het nog wel mee – afwachten maar.

Bij Apeldoorn is tegen de avond een schip beschoten van de voedselvoorziening, vol met aardappelen. De schipper dood en het schip zinkende. Jammer van al die aardappelen. Maar hoogst waarschijnlijk hadden de menschen die toch nooit gehad.

De landwacht in Apeldoorn heeft een kind dood geschoten, omdat het kolen weghaalde die voor de weermacht bestemt waren.
Hier tegenover heeft vandaag een boer gedorscht, iedereen kreeg 1,5 pond. Om 1 uur begon hij het uit te geven en om half elf stonden er al een hele hoop menschen, die moesten nog 2,5 uur wachten. Stel je zoo’n toestand is in, de gehele dag heeft het storm gelopen.
Ik was niet bij hem geweest om dat ik een paar maand geleden nog 18 pond van hem gehad had. Maar vanavond kwam hij me toch nog 5 pond brengen, was toch nog mooi van hem.