Startpagina | LINKS | CONTACT

16 Maart 1945

Vrijdagavond 16 Maart 1945

Hoe zwaar ook de tijding, we zijn weer een dag dichter bij de bevrijding. Men beweert het gaat goed, het front komt in beweging. Zou het dan dit voorjaar eindelijk eens afgelopen zijn? Je kunt het je niet voorstellen.
Ik heb hier vandaag een geval mee gemaakt, dat is haast ongelooflijk. Vanmiddag kwamen hier een paar groenteboeren uit Apeldoorn en dat rapalje had de kar volgeladen met rode kool, witte kool en uien.
Ik ging naar die lui toe en vroeg of ze niet een paar kolen te koop hadden. Maar nee, die verkochten ze natuurlijk niet, die verruilden ze. Ze vroegen mij of ik hier in de buurt woonde, ik zeg ja, wat moet je voor een rode kool hebben? Voor een kleine kool vroegen ze 3 eieren of 1 flesch melk of 5 Kg. aardappelen. Toen werd ik kwaad en vroeg of ze zich niet schaamden, omdat de menschen in Apeldoorn de geheele winter nog geen stuk groente gehad hebben en nu er eindelijk wat voor ze aangewezen wordt, gaat dat tuig er mee de boer op. De boer nog wel die nota bene van alles genoeg heeft en de inmaakpotten vol heeft. Ondanks dat haalden die lui nog genoeg eieren en melk op. Ja durfden die kerels nog te beweren, ze hebben in Apeldoorn toch al een keer gehad.

Morgen ga ik weer naar Apeldoorn. Annie en Henkie zullen dan wel weer op de uitkijk staan.