18 April 1945 ochtend
18 April 1945 morgen
Apeldoorn stond op z’n kop gisteren, allen hebben zich op hun eigen manier vermaakt, behalve de familie’s die de laatste dagen in rouw gedompeld werden. Zij die hun naasten in het laatste uur van zich weggerukt zagen. Door hen werd de bevrijding duur gekocht.
Ik ben er uit geweest. Nooit heb ik mensen zoo van het ééne uiterste in het andere zien overgaan. Eerst de ellende, angst en narigheid en toen na de laatste 4 nachten de nog zoo plotselinge bevrijding. De Canadezen werden om de hals gevlogen of de hand gedrukt en door heel Apeldoorn toegejuicht. Alle mensen lopen met rood, wit en blauw of oranje en andere versierselen. Kinderen lopen met vlaggetjes, toeters en papieren mutsen op het hoofd.
Heel Apeldoorn is gek van vreugde geworden. Ik geloof zelfs nog dat de grootste anti koningsgezinden nu met oranje lopen. Heel Apeldoorn is bont van de vlaggen, zelfs de Engelse en Amerikaanse hangen er tussen.
De winkels worden opgemaakt, wat eerst een lege kale etalage was, is nu een bonte feestelijke uitstalling van allerlei versierselen. Waar halen ze het vandaan? Vijf jaar hebben ze het verstopt gehad, uit alle mogelijke en onmogelijke schuilplaatsen wordt het opgediept. Deze zakenlieden hebben een vooruitziende blik gehad. Zij hebben geweten, eens hebben we het weer nodig. En ze verdienen er een mooie cent aan, want er is geen kind of het loopt met een toeter, papieren muts of sjerp.
De Canadezen gooiden vanuit hun tanks ook nog versierselen naar de kinderen, zooals toeters en parasolletjes.
Wat een machtig gezicht, toen de tanks Apeldoorn binnenreden. Als ze even stil stonden vlogen er hopen mensen (in het bijzonder meisjes) naar de tanks en klauterden er op, om de soldaten te omhelzen, wat hebben die lui een goede dag gemaakt.
De mensen rookten sinds jaren weer de eerste Engelse cigaretten, door de Canadezen royaal van uit hun tanks uitgegooid. En die nu maar zoo gelukkig was en er één kon bemachtigen, als honden doken ze er op af, er werd gevochten om een cigaret.
Zelfs chocolade werd uitgedeeld en die nu maar zoo gelukkig was!
Apeldoorn was uitgelaten als nooit tevoren, Apeldoorn viert feest!