Startpagina | LINKS | CONTACT

20 December 1944

Woensdag 20 December 1944

Als het weer goed is ga ik morgen weer naar Apeldoorn. Van een boer heb ik 4 pond tarwe gehad voor een brood te bakken, dan hebben ze met Kerstmis nog een lekker sneetje brood. Ik had gedacht nog wat mee te kunnen nemen, maar het valt toch niet mee. En ze verwachten met Kerstmis misschien nog wel een konijn, ik had zoo half beloofd dat ik m’n best er voor zou doen, maar het valt niet mee hoor. Het loopt hier anders druk in de omgeving, van burgers die de boer op gaan, maar het overgrote deel gaat met lege handen naar huis. Hier bij Berends was Zondag een boer in huis, die klaagde, omdat de burgers zoo veel durfden te vragen met ruilen, slechts één burger had hij getroffen, die het nog al schappelijk deed. Zoo vertelde hij was er een burger bij hem geweest en die had 6 pakjes zeeppoeder, die vroeg voor ieder pakje 1 pond rogge, met die man viel aldus de boer mee te ruilen en zoo werd hij 6 pakjes zeeppoeder rijker en de burger kon voor z’n gezin een brood laten bakken. Zoo zijn de boeren.

Woensdagavond
Heb vanmiddag de stoute schoenen aangetrokken en ben hier in de buurt naar een boer geweest en gevraagd of hij boter te koop had of melk of eieren. Nu hij had niets, want hij had z’n vaste klanten en die moesten ook geholpen worden en daarbij de koeien gaven haast geen melk en hij moest z’n vast kwantum leveren. Juist wilde ik opstappen, beloofde hij me, vanavond een stukje vleesch te komen brengen, dus dat krijg ik dan alweer, een stukje vleesch voor Apeldoorn met Kerstmis, ben benieuwd wat hij brengt vanavond!
Op de terugweg zag ik dat ze ergens aan het dorschen waren en een ieder die vroeg kreeg 5 pond rogge, dus ik er ook op af, alle kleintjes helpen.
Ik schrijf wel van krijgen, maar zoo is het niet, een kwartje per pond, maar dat is tegenwoordig geen geld, je bent tegenwoordig al blij als je weer iets hebt.
Tante Anna is naar Welsem boodschappen doen, ze zou daar bij de familie vragen of ze ook een konijn te koop hadden, als ik daar ook nog mee bof, dan ben ik meer als tevreden!
Zojuist komt tante Anna terug uit Welsem en ik krijg rond Januari een konijn dat is net tegen m’n verjaardag dus dat komt dan goed uit, dan kan ik nog tracteren ook. Hoe duur of het zal zijn weet ik nog niet, maar anders springt Dina wel bij, zij kan ginder toch ook niets voor haar centen krijgen.
Gisteren heb ik voor tante Anna een emmer bonen uitgedopt en daar krijg ik ook 2 pond van voor Apeldoorn en zoo scharrelen we de oorlogsdagen door.
Gerrit Reuskens de vleeschboer is er nog niet geweest, als hij maar geen spijt krijgt!