Startpagina | LINKS | CONTACT

28 November 1944

Dinsdag 28 November 1944

Gisteren zijn we naar de fam. Meijer geweest, Karel was jarig, daar heb ik nog een glaasje jenever gehad, dat is iets zeldzaams in deze tijd.
Er is hier vanmorgen weer een stel bommen gevallen en een luchtgevecht, het was op een trein gemunt, het ging er flink op los, we hebben hier een tijdje in de kelder gezeten, tot het ergste voorbij was.
Overigens word het hier steeds minder, de grofste prijzen worden er betaald voor de onbeduidendste dingen. Een boer hier in de omgeving wil voor 12 grote zakdoeken 6 pond rogge geven. Een andere boer had petroleum nodig en dat was hem een half mud aardappelen waard, maar dan moest hij 12 liter hebben. En dan die man die van Den Haag naar hier gefietst kwam, om hier de fiets te verpatsen, want vrouw en kinderen zaten zonder eten, maar de boer gaf er niet meer voor als een mud aardappelen.
En zoo is het met de hedendaagse boer gesteld, op enkele uitzonderingen na, ze profiteren al van een ander z’n armoe.
De menschen trekken hier bij honderden de bosschen in om hout, meest vrouwen en mannen op leeftijd, want er moet toch gestookt worden, hele bomen worden er omgezaagd, waar moet dat naar toe deze winter?
Zondag moet ik voor St. Nicolaas spelen voor de kinderen. Dina en Cisca hebben nog wat gekocht, het zijn prullen en dan nog verschrikkelijk duur. Zoodoende ben ik nog niet naar Nijbroek, maar daar hoop ik Maandag dan naar toe te gaan.