Startpagina | LINKS | CONTACT

29 Maart 1945

Donderdag 29 Maart 1945

Een zekere boer K., zwarte handelaar, heeft de politie eergisteren met z’n zoon uit het huis gehaald.
En met hem hebben ze 60 paar klompen, 50 pond koffie, rijst, linnengoed, kleeren, vooroorlogsche fietsbanden en nog veel meer. Vandaag zijn ze weer vrij gekomen, maar ze zijn er nog lang niet, want het kan hun de halve veestapel nog wel kosten.
Het was iemand die een mud rogge verkocht voor 350 gulden, geen mensch kreeg er iets, het was alles ruilen en duur verkopen.
Ik ben er ook verschillende keren aan de deur geweest, maar tot vandaag toe nooit iets gehad. De politie heeft ’s avonds de melk aan de trekkers verkocht en ik ben er vandaag ook geweest en heb ook een flesch melk gehad. Daar zal ik nu nog maar eens vaker gaan kijken.

Vandaag zijn hier de moffen de hele dag aan het paardenvorderen geweest, alles wat hun leek hebben ze meegenomen, van sommige boeren de beste paarden.
Er lopen hier weer van alle geruchten en ieder praatje verschilt weer van het andere. Maar elk gerucht komt hier op neer dat het goed gaat met de oorlog en dat het niet lang zal duren. De menschen worden erg optimistisch, zou dat door het voorjaar komen? Misschien brengt dit voorjaar ons de vrede.

Met Paschen hebben we een konijn in de pan in Apeldoorn, wat zullen Cisca, Dina en de kinderen blij zijn. Ik heb er 25 gulden voor betaald, dat is niet duur in Apeldoorn ze 80 gulden in het zwart en dan nog niet veel bijzonders.
Kom ik eindig, het is 6 uur, we gaan eten, familie uit Velp is over.