Startpagina | LINKS | CONTACT

5 Februari 1945

Maandag 5 Februari 1945

De sneeuw is gelukkig weg. Maar het regent nu alle dagen, op de binnenwegen is het onbegaanbaar, vooral op de afgelegen boerderijen.
Vandaag ben ik terug gekomen uit Apeldoorn. Het wordt er daar niet beter op, nog altijd geen aardappelen en als er in de 14 dagen nog 3 à 4 bonnen geldig worden is het veel. Bij de boeren krijgen de menschen ook geen aardappelen, soms een enkel maaltje, maar dat zet geen zoden aan de dijk.
De boeren worden overlopen door de stedelingen en veel boeren zijn aan het rijk worden, niet wat geld betreft maar goederen, de één wordt uitgekleed en de ander loopt de linnenkast over.
Vanmiddag ontmoette ik een vrouw, die had met veel moeite wat los gekregen bij de boeren. Een knot wol had ze geruild en daar kreeg ze 5 pond tarwe en 10 pond haver voor. Ze had ook nog een koffer gevuld met wat appelen en aardappelen. Ik heb haar geholpen één en ander achter op haar fiets te binden, ze had nog nooit gefietst met een vrachtje. Ze zat erg over haar 5 kleine kinderen in en was bang dat ze niet over zou komen voor de avond, want dan wist ze geen weg. Op het laatst heb ik haar na veel mislukte pogingen op de fiets gekregen en is ze al slingerend de weg naar Apeldoorn op gereden.
Als het weer een beetje meewerkt, hoop ik morgen naar Welsum te gaan, als de boeren dan ook nog mee willen werken, zal het wel gaan.