Startpagina | LINKS | CONTACT

SD&G-Highlanders 1945

Hoog Soeren

Foto van de Stormont, Dundas and Glengarry Highlanders, gemaakt in het natuurgebied tussen Hoog Soeren en Assel. Omgeveer 1 à 2 kilometer voorbij Hoog Soeren. Foto: Mr. M. Weller, Ontario, Canada. Tekst bij de foto: The Netherlands - near Apeldoorn - May 1945 - From left to right: SD&G-Highlanders: Sammy Rubenstein, Lt. P.J. Doyle 'Pat' - Sam Shapiro and Robert William 'Bob' Martin.

Hoog Soeren

Foto van de Stormont, Dundas and Glengarry Highlanders, gemaakt in het natuurgebied tussen Hoog Soeren en Assel. Omgeveer 1 à 2 kilometer voorbij Hoog Soeren. Foto: Mr. M. Weller, Ontario, Canada. Tekst bij de foto: The Netherlands - Apeldoorn - near Chapel - May 1945 - SD&G-Highlander: Robert William 'Bob' Martin with stengun outside tent.

SD&G-Highlanders

Het betreft bovenstaande foto’s van de Stormont, Dundas and Glengarry Highlanders, gemaakt in het natuurgebied tussen Hoog-Soeren en Assel. Omgeveer 1 à 2 kilometer voorbij Hoog-Soeren.

Van oorsprong komen de ‘Stormont, Dundas and Glengarry Highlanders’ – ook ‘Glens’ genoemd – uit Cornwal, Ontario in Canada. Tijdens de tweede wereldoorlog vochten ze “in support” met de ‘Canadian Highland Light Infantry’ en ‘North Nova Scotia Highlanders’.
Op vrijdag 11 juli 1941 kwamen de eerste Glens in Engeland aan waar ze een harde opleiding en training kregen: Realistische oefeningen, dagmarsen en amfibische landingen.
Een groot gedeelte van het bijna 3000 man tellende regiment, landde op dinsdag 6 juni 1945 op Juno Beach in Normandië bij Bernière-sur-Mer. Het verzet van de Duitsers in Frankrijk was aanzienlijk, want pas op 3 oktober 1944 bereikten ze Gent in België. Na een hevige strijd in West Zeeuws-Vlaanderen bij Breskens en Hoofdplaat, gingen de Glens naar de Ooijpolder bij Nijmegen, waar ze de brug over de Waal bewaakten en hun handen vol hadden aan fanatieke Duitsers die ten oosten van hen gelegerd waren.
‘Operation Veritable’ begint donderdag 8 februari 1945: het vrijmaken van het gebied van vijandelijke troepen tussen de Roer en Rijn door de geallieerden. De acties die ongeveer een maand duurden, werd gevolgd door de terugkeer naar Nederland via ‘s-Heerenberg. De Glens stuitten op hevige weerstand ten Z.O. van Zutphen, bij Leesten, waar op begin april op één dag elf Glens sneuvelden.
Via Raalte, Meppel, Leeuwarden, Dokkum, Winschoten en Groningen trokken ze naar N.W.-Duitsland: Leer, Emden, Norden en Aurich, waar de laatste gevechtshandelingen plaats vonden.
Op maandag 7 mei 1945 tekende generaal A. Jodl voor een onvoorwaardelijke overgave van alle Duitse strijdkrachten, maar eerst op woensdag was de officiële overgave een feit. Donderdag 10 mei sneuvelde daar de laatste Glen: Cpl. John H. Tooke, 21 jaar.

SD&G-Highlanders

Deventerstraat hoek Kruizemuntstraat

(Klik om te vergroten)

Woensdag 16 mei 1945 vertrekken de Glens vanuit Duitsland via Groningen, Zwolle en Deventer naar Apeldoorn. In de War Diary staat dat ‘Support Company’ om vijf uur ‘s middags bij ‘Road JUNO 8050033’ is aangekomen. De exacte locatie daarvan is: de Deventerstraat hoek Kruizemuntstraat (zie kaartje). Daarna rijden ze door het centrum - via de Hoofdstraat - naar het gebied op ca. 5 kilometer ten oosten van Barneveld. Zeer waarschijnlijk heeft een klein gedeelte van het convooi de nacht doorgebracht op de hei aan de Pomphulweg bij Hoog-Soeren, waar de volgende dag de foto’s gemaakt zijn. Op donderdag 18 mei vertrekt het bataljon naar Hilversum, waar ze bijna een maand ingekwartierd zijn bij de burgers. Eindelijk hebben ze de tijd om tot rust te komen.....
Op dinsdag 22 mei staat er in de War Diary, dat er een planning is voor vertrek: ‘to the woods in the area of Elspeet near Apeldoorn’, met de toevoeging: ‘It will be an evil day when we have to leave Hilversum’.

In juni gaan de Glens naar drie locaties: Elspeet (het vakantie kamp van het ‘Doopgezinds Broederschapshuis’), Nijmegen en Zeist. In oktober 1945 wordt een ‘Tour along the battlefields, back to Juno Beach’ georganiseerd door Capt. Ralph Gault met 40 ‘Glens’. In december - nèt voor de kerstdagen - zijn de meeste ‘Glens’ thuis. met uitzondering van de 363 gesneuvelden.
Lest we forget !

De foto’s zijn het eigendom van Mr. Matt Weller in Ontario, Canada.
SD&G-Highlander Pte. Robert William ‘Bob’ Martin C49009 is zijn grootvader. Deze kon eerst in 1944 ingeschreven worden toen hij 18 jaar was. Daarna volgde hij een training in Canada en in 1945 kwam hij als ‘reinforcement’ bij D-company. Hij bleef met de ‘Occupied Forces’ in Europa tot en met 1946.

Wigger K.F. van der Horst - 20130317

Bij de War Diaries over Apeldoorn

WAR DIARY

(Klik om te vergroten)

De War Diaries van de Stormont, Dundas and Glengarry Highlanders. Bataljon Headquarters was in Vierhouten gevestigd, maar de Glens waren ondergebracht op het (vakantiekamp) terrein van het “Doopsgezinde Boederschapshuis” in Elspeet.
Regelmatig mochten 60 Glens met een ‘Recreatief Transport’ naar Apeldoorn voor ontspanning en vertier dat daar blijkbaar te vinden was... zo ook op zaterdag 22 en zondag 23 juni 1945 - Wie weet zich dat nog te herinneren en welke gelegenheden werden er toen bezocht?
Op woensdag 27 juni werd in Nunspeet een “Nite-Dance” georganiseerd voor Headquarters en Bataljon Headquarter Compagies. In de War Diary staat: “The party really was a smash hit despite the fact that not enough Girls were available. At 20.00 hrs Punch and beer were served and at 23.00 hrs a light lunch".
Ja-ja . . . en 'Girls' is met een hoofdletter!

Terloops wordt zo - af en toe - ook de “Waschkolk’ even buiten Nunspeet genoemd. Op woensdag 26 juni mochten de Glens van ‘C’-compagnie gaan zwemmen. De marsroute was vanaf het Doopsgezinde Broederschapshuis zo’n ‘14 miles’, een aardige tochtje, want ze moesten natuurlijk ook weer terug. Er werden daar al eerder zwemwedstrijden gehouden. Dan moet je toch wel hele goeie benen hebben om de heen-èn-terugtocht èn de wedstrijden met success af te ronden ! Ongetwijfeld heeft daarbij vaak de cry: ‘Up The Glens’ hebben geklonken!
PhotoCollectie W.K.F. van der Horst - NL