Startpagina | LINKS | CONTACT

Amersfoortseweg - Echoput

Amersfoortseweg

Echoput. 1936. “Geert Vredenberg werkte in 1936 bij het loodgietersbedrijf van Steenbergen van de Eendrachtstraat die aan hem vroeg “durf jij af te dalen naar de bodem van de Echoput voor schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden? Nadat Geert een kijkje had genomen besloot hij het karwei aan te nemen, temeer omdat er een bonus van vijftig gulden tegenover stond. Geen gering bedrag in die tijd. Vier dagen verrichtte hij uitdiepwerkzaamheden op de bodem en hier en daar werd de put ook aangesmeerd. Geert haalde er destijds ongeveer dertig gulden uit. Omwille van de veiligheid daalde hij iedere keer af met een dekseltje onder zijn pet, want het was best gevaarlijk werk. De put is wel zo’n zeventig meter diep en stel je voor als er een steentje naar beneden valt en je krijgt hem op je kop”. Archief: Gerard van de Braak.

Amersfoortseweg

1926. Echoput.

Amersfoortseweg

Echoput. Archief Dick de Graaf.

Apeldoorn, Amersfoortseweg

Echoput, uitgebrand 01-07-1958. Foto: C. Tiemens.

Amersfoortseweg, Echoput

4 juli 1935. Een kop en schotel. Eenmaal, andermaal...... Onze fotograaf passeerde juist, op weg naar groot fotografisch wild, den Echoput, aan den Amersfoortschen straatweg, toen een volksverzameling z'n aandacht trok. De eentonige stem van een afslager verried wat er gaande was. Grootsch is 't nooit geweest daar aan den put, eerder erg huiselijk. We zullen het huiske er den eersten tijd toch missen. (Op de foto staat mijn opa Hennekes.) Archief: Lianka.

Koning Lodewijk Napoleon liet de put in 1809 graven om de paarden van het Franse leger van water te kunnen voorzien. De put is meer dan 70 meter diep.

Amersfoortseweg
1936. De Echoput werd voor de 1e keer uitgediept door mijn opa: Geert Vredenberg.
Archief: Gerard van de Braak

Hieronder de tekst van een artikel uit Puntsgewijs destijds

In 1936 daalde Geert Vredenberg, de bezembinder van de Eendracht, met dekseltje onder de pet in Echoput.

Geert Vredenberg had in 1936 een bezembinderij aan de Ploegweg in Apeldoorn. In die jaren had Geert het wat minder druk met het bezembinden en assisteerde hij regelmatig bij het loodgietersbedrijf van de firma Steenbergen aan de Eendrachtstraat. In 1936 werd hem de vraag gesteld of hij er iets voor voelde om af te dalen naar de bodem van de Apeldoornse Echoput, voor schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden. “Durf je?” vroeg Steenbergen aan Geert. Voor het eerst en het laatst was Geert bij de Echoput geweest in 1929 toen hij getrouwd is. Met de Jan Plezier waren ze er toen naar toe gereden.
Nadat Geert een kijkje had genomen bij de toeristische trekpleister, besloot hij het karwei aan te nemen, temeer omdat er een extra bonus van 50,00 gulden tegenover stond. Geen gering bedrag in die tijd.
Vier dagen verrichte Geert uitdiepwerkzaamheden op de bodem. Hier en daar werd de put ook een beetje aangesmeerd.
Een kleine 30 gulden heeft Geert uit de put gehaald, die omwille van de veiligheid iedere keer afdaalde met een dekseltje onder zijn pet. Het was natuurlijk gevaarlijk werk. Want stel dat er een steentje naar beneden zou vallen en je krijgt hem op je kop. De put is wel zo’n 70 meter diep.
Juli 1935.

Amersfoortseweg

Amersfoortseweg

1935. Echoput. Archief: M. Vloon.

Echoput

Amersfoortseweg

1948. Echoput.

Amersfoortseweg

Echoput

Begin 1900. 1950. Huisje bij de Echoput.