Amersfoortseweg - Echoput

Amersfoortseweg
Echoput. 1936. “Geert Vredenberg werkte in 1936 bij het loodgietersbedrijf van Steenbergen van de Eendrachtstraat die aan hem vroeg “durf jij af te dalen naar de bodem van de Echoput voor schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden? Nadat Geert een kijkje had genomen besloot hij het karwei aan te nemen, temeer omdat er een bonus van vijftig gulden tegenover stond. Geen gering bedrag in die tijd. Vier dagen verrichtte hij uitdiepwerkzaamheden op de bodem en hier en daar werd de put ook aangesmeerd. Geert haalde er destijds ongeveer dertig gulden uit. Omwille van de veiligheid daalde hij iedere keer af met een dekseltje onder zijn pet, want het was best gevaarlijk werk. De put is wel zo’n zeventig meter diep en stel je voor als er een steentje naar beneden valt en je krijgt hem op je kop”. Archief: Gerard van de Braak.

Amersfoortseweg
1926. Echoput.

Amersfoortseweg
Echoput. Archief Dick de Graaf.

Apeldoorn, Amersfoortseweg
Echoput, uitgebrand 01-07-1958. Foto: C. Tiemens.

Amersfoortseweg, Echoput
4 juli 1935. Een kop en schotel. Eenmaal, andermaal...... Onze fotograaf passeerde juist, op weg naar groot fotografisch wild, den Echoput, aan den Amersfoortschen straatweg, toen een volksverzameling z'n aandacht trok. De eentonige stem van een afslager verried wat er gaande was. Grootsch is 't nooit geweest daar aan den put, eerder erg huiselijk. We zullen het huiske er den eersten tijd toch missen. (Op de foto staat mijn opa Hennekes.) Archief: Lianka.
Koning Lodewijk Napoleon liet de put in 1809 graven om de paarden van het Franse leger van water te kunnen voorzien. De put is meer dan 70 meter diep.
Amersfoortseweg

Amersfoortseweg
1935. Echoput. Archief: M. Vloon.

Echoput

Amersfoortseweg
1948. Echoput.

Amersfoortseweg
Echoput