Startpagina | LINKS | CONTACT

Eksterweg

Eksterweg

Finse school 3e klas. Archief G. Overweg.

Eksterweg

1961. Schoolreis Finse School, Klas 4. Archief: Carel Voss.

Eksterweg

1951. De omgeving gezien langs de zuidgevel, van west naar oost. Op de achtergrond de woningen langs de Oude Beekbergerweg. De kleuterschool is nog niet gebouwd, de flats a.d. Rietzangerweg komen later, ongeveer gelijktijdig met die aan de Ravenweg." Archief: R.A. Boom.

Eksterweg

Foto is genomen rond de Finse school aan de Eksterweg. Betreft terreinaanleg. Gezien de plek van de hoogspanningsmast op de achtergrond zal deze foto gemaakt moeten zijn vanaf zuidwestelijke richting naar noord oost, zie overzichts foto. Als je de woningen op de achtergrond bekijkt zie ik geen overeenkomsten met de woningen zoals ze nu staan. 1951. D.w.z. dat ze: of afgebroken zijn, of dat men in de loop der jaren het nodige aan woningen heeft verbouwd. De rijtjeswoningen die op de overzichtsfoto staan bestonden toen nog niet. Archief: R.A. Boom.

Eksterweg

Deze school is destijds, bij gebrek aan bouwstoffen, "prefab" geimporteerd. Archief: R.A. Boom.

Eksterweg

2009. Finse school. Foto: Anton Vos.

Eksterweg

1951. Vermoedelijk richting oost genomen, gezien de stand van de hoogspannings mast.

Overzichtfoto

Ingezonden tekst bij bovenstaande foto's

De eerste foto is aan de zuidzijde genomen.
De tweede foto is vanaf de Karkietweg genomen, richting zuid-oost. Klopt ook met de hoogspanningsmast.
Deze 150 kV lijn (Wit-Zwart) kwam van Presikhaaf en ging naar het 150 kV station Wormer. Dit gedeelte werd toen omsloten door de Oud-Beekbergerweg, Talingweg tot aan het Hofveld. Aan de noordzijde liep een fiets sintelpad tussen de woningen aan de Reigersweg en het Hoogspanningsstation.
Deze lijn ging ook weer aan de Zuidzijde eruit, richting Ankelaarse weg. Om deze reden moest men op de hoogte van het Hofveld de lijn vanaf Presikhaaf omzetten naar het westelijk gedeelte van dit Hoogspanningsstation. Dat de lijnen over huizen liep, was toen nog niet belangrijk.
Tevens zie je op foto 2 en foto 3 een kuil (bouwput). Dit werd later de gymzaal.
De huizen op de tweede foto moeten dan van de Oud Beekbergerweg zijn maar de huizen op foto 4 zijn van de Kraaienweg of Valkenweg, de hoogspanningsmasten komen in ieder geval goed uit, want dit was de omzwaai.
Het lijkt dan ook, dat de foto 2 en 3 omgekeerd zijn afgedrukt.
Op de foto van Google map staan de rijtjeshuizen. en die zijn correct. Mijn vriendje woonde van 1952 t/m 1970 in deze huizen en waar nu het grasveld is, speelde ik vroeger op het speelplein.
Ik zat op de Jozefschool, Fabianusstraat en wij hadden geen gymlokaal. Daarom elke week vanaf 1953 t/m 1956 gingen wij wekelijks naar de gymzaal van de Finse school.


Frans Wesselink

Eksterweg

Bokschool. Mei 2007. Vlak voor het gebouw afgebroken werd. Foto: Peter Evers.

Eksterweg

Bokschool. Mei 2007. Vlak voor het gebouw afgebroken werd. Foto: Peter Evers.

Eksterweg

Bokschool. Mei 2007. Vlak voor het gebouw afgebroken werd. Foto: Peter Evers.

Afbraak Bokschool Eksterweg

Op dit moment wordt één van de gebouwen gesloopt. Het gaat om de Boksschool. Ook dit gebouw bestaat uit voornamelijk hout. De slopers zijn afgelopen vrijdag 14 september 2007 begonnen.
Foto's: Marcel v/d kolk