Startpagina | LINKS | CONTACT

Ietje Kooistraweg

Ietje Kooistraweg 40-86

Uitgaan van de TIMA-fabriek. Ansichtkaart verzonden op 5 augustus 1904. Het adres was destijds Fabriekstraat 28. De fabriek (exterieur) was een ontwerp van de architect Jan Albertus Wijn uit 1897. (Coll. W. Boomgaard)

Apeldoornsche courant van 25 augustus 1896: Naar men ons meedeeld, zal nog dit jaar begonnen worden met den bouw van eene alhier te vestigen fabriek van tricot-goederen.
Tot dit doel is door de heeren Georg Christoph Möbus, fabrikant uit Bödelshausen in Wurtemberg, en Hendrikus Panhuijzen jr. uit Amsterdam, een hectare grond van den heer G. van Riessen aangekocht, dat door een zijweg van de Tuinstraat te bereiken is.
Het gebouw zal eene oppervlakte van 5600 m2 beslaan, terwijl de machines door stoom gedreven zullen worden, en successievelijk 300 à 400 personen van 14- tot 25-jarigen leeftijd (zoowel mannelijk als vrouwelijk) in de fabriek plaatsing zullen vinden.

In de Apeldoornsche courant van 23 maart 1897 staat een artikel over de eerste steenlegging op 17 maart 1897. Eigenaar Panhuijzen (1853-1917) leidde de genodigden rond op het terrein en deelde mee dat de fabriek een oppervlakte krijgt van 2380 m2 en zal worden aangedreven door een machine van 70 pk. De fabricage zou bestaan uit tricot- en gebreide goederen, sport-bekleeding enz. (De fabriek is toch veel kleiner geworden dan het eerste bericht in de Apeldoornsche Courant aangaf.)
De genodigden waren B&W, de vice-voorzitter en de secretaris van de Kamer van Koophandel, enkele leden van de commissie van toezicht op het lager onderwijs en de beheerder van de stichtingen van de Oranjebond van Orde.
Verder meldde de krant dat architect G. Beltman uit Enschedé meerdere fabrieksinrichtingen heeft gebouwd. Na een praatje van de architect ging men over tot het leggen van de eerste steen.
Deze werd gelegd door de 5-jarige Marianna, dochter van Hendrikus Panhuijzen. Bij het leggen van de steen zei ze: ,,Heeren en dames! Dankbaar ben ik voor het verzoek mij gedaan, om de eerste steen te mogen leggen van deze fabriek en hoop, dat geluk en voorspoed op deze onderneming moge rusten.''

Eerste steen gelegd op 19 maart 1897 door Marianna Panhuijzen (1891-1982) - (Foto: B. Meester)

De Apeldoornsche Courant van 12 april 1898 schrijft dat de fabriek een diepte heeft van 75 meter en een frontbreedte van 33 meter. Voorzien is van een eigen waterleiding, brandblusmiddelen, elektrische verlichting, stoomverwarming en een lift. Half augustus 1897 is de fabriek begonnen met produceren en er werkte toen 200 man personeel. Omdat er onvoldoende goed personeel te krijgen was werden er ook werkneemsters uit Vaassen, Emst en Epe aangenomen. Deze kwamen regelmatig te laat. Er werd er een contract afgesloten met de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij gedurende één jaar dat er dagelijks een vroege trein vanuit Hattem naar Apeldoorn en vice versa zou gaan rijden. Deze trein zou werkneemsters gaan vervoeren vanuit Hattem, Wapenveld, Heerde, Epe, Emst, Vaassen, Wenum en 't Loo, op kosten van de fabriek. Er werd rekening gehouden met een treinstel voor 150 personen. Er werd een speciale halte gebouwd aan de Waterloseweg (nu Prins Willem Alexanderlaan) langs de spoorbaan op twee minuten loopafstand van de fabriek.

In 1900 werden er aan de Tienwoningenweg een rij van tien arbeiderswoningen gebouwd in opdracht van de Tricotagefabriek Möbus en Panhuijzen. Architect was J.A. Wijn uit de Regentesselaan. De woningen werden gebouwd voor fl. 9133,- door de timmerman/aannemer Martinus Wijngaards uit de Badhuisweg.

De fabriek van Möbus en Panhuijzen ging in 1901 over in de TIMA-fabriek (Textiel Industrie Maatschappij Apeldoorn), er kwamen meer aandeelhouders. In 1960 werd de fabriek overgenomen door Louis ten Cate en werd de naam 'Ten Cate-Tima, tricot- en kousenindustrie BV'. In de jaren '90 is de fabriek omgebouwd tot appartementengebouw.

Er was ook een TIMA-fabriek in Heerde, ik heb niet kunnen vinden wanneer deze van start is gegaan. De eerste vermelding in Delpher is van 1910.

Ietje Kooistraweg 40-86

Visitekaart van de vertegenwoordiger. De tekeningen van de fabrieken werden altijd een beetje mooier en groter gemaakt dan ze in werkelijkheid waren. (Coll. W. Boomgaard)

Ietje Kooistraweg 40-86

Bedrijfsbriefkaart verzonden op 5 februari 1901. (Coll. W. Boomgaard)

Ietje Kooistraweg 40-86

Achterzijde. (Coll. W. Boomgaard)

Ietje Kooistraweg 40-86

Ornament in de voorgevel met intialen van Möbus & Panhuijzen. (Foto: B. Meester)

Ietje Kooistraweg 40-86

Ca. 1910. Snijzaal TIMA.

Ietje Kooistraweg 40-86

Tima Fabriek (Foto: Bertus Koning)

Ietje Kooistraweg 40-86

Tima-kantoor.

Ietje Kooistraweg 40-86

Ca. 1979. Tima.

Ietje Kooistraweg 40-86

Herinneringstegel Tima. (Foto: Sjef van Kollenburg)

Ietje Kooistraweg 40-86

1993. Het Tima terrein na de verbouwing van het Tima gebouw. Het grasveld ervoor is dan nog niet volgebouwd. Tussen de woningen van de Textielweg en de Brinkhofweg, waar nu garages staan, stond vroeger een boerderij. Zouden hier nog foto’s en verhalen van over zijn? (Foto: Dick de Graaf)

Ietje Kooistraweg 40-86

±1930. Aan de Ruwmachine W.v. Luttikhuizen, zittend Dirk Honing. (Foto: Bertus Koning)

Ietje Kooistraweg 40-86

Tima Fabriek. ± 1930. Midden bij pilaar Willem en Johan van Luttikhuizen. (Foto: Bertus Koning)