Loolaan
- Meer foto's en info over de Loolaan vind u op de website: www.parkenbuurt.nl |
Loolaan
Begin jaren zestig. Genomen vanuit Huize Haytink, nog geen appartementen naast de Grote Kerk. Archief C. Brüggemann.
Loolaan Koningsschool
1943. Juf Donkers. Archief: P.R von Koczian.
Loolaan 42
Begin Jaren 80. Hotel Pension Loolaan. Foto: Arnold Kleiboer.
Loolaan 32 en 34
1979.
Loolaan
Links kapper Frieling, rechts van de Heerenkapper ziet u de zaak van Bomhof, vloerbedekking en stoffeerder. Archief: H. Nauta-Frieling.
Loolaan
Kapper Frieling. Archief: H. Nauta-Frieling.
Loolaan
1985. Intocht Canadese bevrijders. Foto: Eef Gerritsen.
Loolaan
Loolaan
Brand verfwinkel.
Geen Loolaan, weet u waar dit zou kunnen zijn?
Ca. 1920. Rouwstoet van het Leger des Heils. Archief: Rouwcentrum Rouwenhorst.
Ik heb een zwaar vermoeden dat dit de Brinklaan is.
De Brinklaan heeft tot in de jaren vijftig zgn. kinderkopjes als wegdek gehad, precies zoals ze op deze foto te zien zijn.
Ook had de Brinklaan bomen aan beide zijden van de weg. Het type huizen klopt ook vrij goed.
Bovendien, een logische route van het Leger des Heils-gebouw aan de Beekstraat loopt via de Brinklaan, Elsweg, Schotweg en Schuttersweg naar de begraafplaats aan de Soerenseweg.
Op de foto hiernaast, die is te vinden onder Brinklaan, is ook een stoet te zien, vermoedelijk op de hoek van de Elsweg. Vanuit diverse kerken vanuit centrum en zuid is de Brinklaan een vrij logische route.
Jurriaan ten Hoope
Loolaan
Ongeveer 1968. Garage Konijnenberg. Archief: Gijs van Dusschoten.
Loolaan 2
Ongeveer 1968. Garage Huisman. Archief: Gijs van Dusschoten.
Loolaan
1973. Casa Bonita.
Loolaan
Villa Rozenheuvel. Deze villa herbergde in het schooljaar 1963-1964 de hele Rijkskweekschool Apeldoorn. Het nieuwe gebouw voor deze school was nog in aanbouw!
Loolaan
1962. Gezien vanaf het kerkhof. Foto: C. Tiemens.
Loolaan
Voor links de Sprengenweg.
Loolaan
Loolaan
Garage Huisman. Archief: John Diks.
Loolaan 13
1977. GG&GD. Foto: Joop van de Flier.
Loolaan 13
1980. GG&GD. Foto: Klaas Faber.
Loolaan
Jaren 70.
Loolaan
Paardetram.
Loolaan
hoek Sprengenweg. Huis ''Te Loo''.
Loolaan
1924. Reünie van autobezitters.
Loolaan
Trouwstoet is van mijn ouders Ad en Rie Brüggemann, ter hoogte van het oorlogsmonument bij de Grote Kerk. Archief: Kees Brüggemann.
Loolaan
1951. Volvo garage Huisman.
Loolaan
1974. Bij kruising Sprengenweg. Archief: www.marechausseenostalgie.nl
Loolaan
Jaren 60. Museum Moerman.
Loolaan
1929.
Loolaan
Marcherende Duitsers.
Loolaan
Loolaan
Loolaan
Poffertjeskraam
Loolaan
Mijn ouderlijk huis uit 1939. Op de foto staan ook de buren van ons, de familie Kossin. Ik meen dat ze uit Polen afkomstig waren; kort voor of na de Duitse inval zijn ze vertrokken… Archief: Hans van der Veer.
Loolaan
Een foto van mijn ouderlijk huis kort voor het gesloopt werd. (boekhandel Van der Veer op nr. 11-2;) Foto: Hans van der Veer
Loolaan
1969. Links Sprengenweg en banketbakkerij "De Loolaan". Rechts Prof. Röntgenstraat. Archief: W. Brouwer.
Loolaan
Verpleeginrichting Randerode, Loolaan 48-50. Archief: Wim Hollander.
Loolaan
Leerlingen van de Koningsschool in 1897. Hierop staat mijn grootvader, ik weet alleen niet waar. De Koningsschool was een school in 1852 opgericht door Koning Willem III, waarop alleen zoons van Paleis personeel konden komen. Het onderwijs was gratis. De School was gevestigd op de plaats waar nu de Bosbouwschool is op de Loolaan. (Carel Mikkers) Mijn opa en drie van zijn zonen hebben op deze school gezeten. Op de klassefoto uit 1897 is duidelijk te zien dat de jongens allemaal de schoolpet dragen. Mijn opa kwam in 1883 op deze school en kreeg nummer 679. Zijn oudste zoon, Hendrik, kwam in 1906 op school en kreeg nummer 1097. De tweede zoon van Dirk Jan Veenhuizen en Willemiena van Vemde, Ariën, kwam in 1907 op deze school en kreeg nummer 1115.
Loolaan
Koningsschool uit het jaar 1943. Hierop sta ik op de achterste rij schuin onder het nr, het jochie met het blonde koppie. De juffen waren Budelman en Schimmel, de meesters Kerkmeijer, Polman, Mennink en de Boer. (Carel Mikkers)
Koningsschool
Archief: Dirk Veenhuizen
Koningschool
Loolaan
Loolaan 38. Het was in die tijd een kindertehuis. Daar heb ik vijf jaar gewoond (1963-1969). Ernest Maas. Klik op een kleine foto om hem groot te zien. |
Loolaan 20
Op de hoek van Daendels weg aan de zuidelijke zijde. No. 18 was de Pastorie van de "Grote Kerk". Beide huizen hebben plaats gemaakt voor enkele "flats". Loolaan 20 heeft gedurende de oorlog tijdelijk een deel van de inhoud van het Apeldoornse stadhuis overgenomen. Het stadhuis was, voor zover ik heb begrepen, door de "ondergrondse" in de brand gestoken. Vanaf 1932 tot Oktober 1939 was ik bij mijn Grootouders in bijgesloten huis ondergebracht en bezocht als leerling de "Heuvellaan-lagere school. Hoofd van de school was de Heer Rijndorp waaraan nog goede herinneringen. Mijn Grootvader was o.a. een Ere President van de Herensocieteit aan de Kerklaan. Bestaat dat gebouw nog?? Het werd ook " De Kegelclub" genoemd. Met hartelijke Groeten van P. Carel ter Kuile ( in Australia.)