Startpagina | LINKS | CONTACT

Molenstraat 43-47 - Bakkerij Balk

Molenstraat 43-47

JOOP BALK: Bakkerij Balk. Deze oude bakkerij stond op de hoek van de Molenstraat en Molendwarsstraat. Gekocht door mijn opa en oma met als laatste volledige eigenaar, mijn vader, M. Balk sr. Nu is het een parkeerplaats tegenover de nieuwbouwflats aan de Molenstraat. De foto met het grote bord Klein Leugemors lag langs de Molendwarsstraat. De winkel lag aan de Molenstraat en had nr. 43. Het bovenhuis had nr. 45, het hoekhuis op de begane grond had nr. 47 en het daarboven gelegen woonhuis was als Molendwarsstraat 30 genummerd.

Molenstraat

J. Balk. (Archief familie Balk)

Molenstraat

Met de bakfiets werd het brood door J. Balk rondgebracht. (Archief familie Balk)

Molenstraat

Dit gedeelte stond aan de Molendwarsstraat. Op het raam staat “echte apeldoornse moppen”, maar de bakker had ook heerlijke eierkoeken. Ik zat op de R.K. MULO aan de Molendwarsstraat en het was een uitdaging om tijdens het speelkwartier van het schoolplein af te komen en bij de bakker een eierkoek te kopen. Als je gesnapt werd door de leraren kreeg je strafwerk, welk bestond of het uitschrijven van het schoolregelement of 100x “Ik mag niet van het schoolplein af” . Toch was de school een goede klandizie neem ik aan. (Archief familie Balk)

Familie Balk

Molenstraat

Staand van links naar rechts: Marinus Balk (mijn vader, de langst levende van die generatie Balken; inmiddels 87 jaar), Jan, Adriana, Tymon en Johannes Balk, Naar hem ben ik vernoemd. Mijn oom is net voor de bevrijding van Apeldoorn door verraad gevangen genomen en gefussileerd bij de Willem III-kazerne in Apeldoorn. Zijn verzetsnaam was "Dr. Splinter" en staat vermeld in het boek Ďk draag U op". Zittend van links naar rechts: Cornelia Balk, Annigje Balk-Woerlee en Jan Balk. Hij was de koper van de bakkerij van Jac. Klein Leugemors. Mijn opa was trouwens Hofleverancier van H.M. Koningin Wilhelmina. (Archief familie Balk)

Na de verbouwing

Molenstraat

Foto van het pand na de verbouwing van 1928. De foto dateert overigens van na WO-II. Het pandje (met zadeldak) links op de foto was van de familie Sanders. Er woonden twee ongehuwde broers die de kost verdienden met het verhuren van tafels, stoelen en feesttenten. De feesttent, stoelen en tafels op Marialust (tijdens de kermis op Koninginnedag) werden door hen verhuurd tot het moment, dat Marialust niet meer werd gebruikt voor het houden van kermissen. (Joop Balk)

Molenstraat

Na de bakfiets kwam het gemotoriseerd vervoer. Foto: Joop Balk.

Molenstraat

Een oude opname van de bakkerij aan de Molenstraat. Foto: Joop Balk.

Molenstraat

Familie poseerd voor de winkel. Foto: Joop Balk.

Molenstraat

Opa en oma Balk. Foto: Joop Balk.

Molenstraat

Bakker Klein Leugenmors

Deze bakkerij heeft waarschijnlijk aan de Molenstraat gezeten en was van Bakker Klein Leugenmors. Hij was de "uitvinder" van de Apeldoornse moppen.

Bakker Balk Molenstraat

Logo van de zaak voorkomend op wikkels voor Volkorenkoeken en beschuit.
Oven in de oorspronkelijke Bakkerij. Later vervangen door een hout- en kolengestookte oven.
De broodkamer. Na het bakken van het brood werd het verzameld in de broodkamer en vervolgens verdeeld (door het raam) over de verschillende broodventers.
Oven bakkerij. Foto's: Joop Balk.

Molenstraat

Logo van de zaak voorkomend op wikkels voor Volkorenkoeken en beschuit. Archief: Joop Balk.

Molenstraat

Oven in de oorspronkelijke Bakkerij. Later vervangen door een hout- en kolengestookte oven. Archief: Joop Balk. Archief: Joop Balk.

Molenstraat

De broodkamer. Na het bakken van het brood werd het verzameld in de broodkamer en vervolgens verdeeld (door het raam) over de verschillende broodventers. Archief: Joop Balk.

Molenstraat

Oven in de oorspronkelijke Bakkerij. Later vervangen door een hout- en kolengestookte oven. Archief: Joop Balk. Archief: Joop Balk.

Molenstraat

Bakkerij Balk. Collectie Bavinck/Schuur.