Sophiapark
Raadsvergadering 31 januari 1879: De projectontwikkelaar Hendrik Christiaan van der Houven van Oordt draagt kosteloos over aan gemeente G4010, bestaande uit wandelpark en verharde wegen, onder voorwaarde dat het bedoelde terrein bestemd zal blijven voor publieke wandelplaats. De architect A.M. Beretta moest het aansluitende terrein met villa’s bebouwen. Overdracht op dezelfde voorwaarden als destijds bij het Oranjepark is geschied. 19 maart 1879 goedgekeurd door G.S. Akte van 22 april 1879: H.C. Van der Houven van Oordt draagt over aan gemeente Apeldoorn G4010 (het Sophiapark). De gemeente Apeldoorn is verplicht; het stuk grond voortdurend in goeden staat te onderhouden, hetzelve niet aan zijn bestemming als openbare wandelplaats te onttrekken en er derhalve niet op te bouwen, nog te dulden of toe te staan dat er op gebouwd wordt. |
Overzichtskaartje van het Sophiapark. Met rode cijfers heb ik de huisnummers aangegeven. (klik om te vergroten) |
Sophiapark 1
De eerste bewoners kwamen in 1882 en waren de in Groningen geboren oud-apotheker, Martinus Ernestus Hofman Tjaden (1832-1906) en zijn in Zwolle geboren vrouw Cornelia Buijsman (1835-1906). Inwonend was de in Wijhe geboren nicht, de baronesse Adolphine Caroline Bentinck (1852-1916). Na het overlijden van oom en tante van Adolphine zijn haar ouders de hoofdbewoners, dit waren de in Wijhe geboren gepensioneerde rijksontvanger, baron Johannes Adolf Bentinck (1824-1917) en zijn in Appingedam geboren vrouw, Henriėtta Elizabeth Tjaden (1826-1912). Dit pand is gesloopt om plaats te maken voor het Consultatiebureau dat in 1937 gebouwd is. (Coll. W. Boomgaard)
Sophiapark 7
De villa op nr. 7 is zéér waarschijnlijk gebouwd door de aannemer Casparus Emming die ook diverse vergelijkbare huizen bouwde aan de Paslaan. De fotokaart is niet verzonden geweest en mede daardoor weet ik (nog) niet wie de bewoners op de foto zijn. (Coll. B. Meester).
Sophiapark 6
Voordat het Liduina Ziekenhuis aan de Arnhemseweg kwam, bestond het al in kleine vorm aan het Sophiaplein. (Foto: S. van Kollenburg)
Rita Nijman: Het huis aan de Sophialaan waar in het hele begin het ziekenhuis was gevestigd, werd later het woonhuis van de nonnen. We hadden daar vele uurtjes koffiekransjes, feestjes enz. Wat ik ook nooit vergeet dat er een "modeshow" werd gehouden. De nonnen mochten de kappen af! Prive in gewone kleding, daarnaast in het ziekenhuis ook gewone uniformen net als wij. De voorhoofden moesten later nog bijkleuren van de eerdere kappen.
Rechts nr. 6.
Een groep arbeiders van de "Arbeiders Jeugd Centrale" (afd. Apeldoorn) poseren in het Sophiapark. Het linkerpand is er in de jaren '20 tussengezet. (Coll. W. Boomgaard)