Startpagina | LINKS | CONTACT

Sumatralaan

Sumatralaan 10

Bakkerij Hansma. (Foto: Bart van der Klaauw)

Sumatralaan 5

(Coll. W. Boomgaard)

Sumatralaan 49-51-53

Karel Tamboer: Deze woningen zijn in 1924 door mijn grootvader Willem Tamboer gebouwd.

Sumatralaan 58

Karel Tamboer: Ik ben in 1940 geboren op Sumatralaan 58. Het huis is gebouwd in 1920 door mijn grootvader Willem Tamboer. Het werd daarna achtereenvolgens verhuurd bewoond door de familie Veldhuis vanaf ca. 1923, de familie Klaassen vanaf ca. 1929 en de familie Middelink tot 1934.

Sumatralaan 19

Het Hoekhuis. (Coll. W. Boomgaard)

Sumatralaan 19

Achterzijde van bovenstaande fotokaart met daarop dichtregels van Rafael Jesaias Spitz, (leraar Nederlands en zwager van de architect) die op de plank boven de raampjes naast de voordeur aangebracht waren. Zie onderstaande foto.

Sumatralaan 19

Tekstregels boven de ramen naast de deur.

Jacob Catslaan 2 - Schuttersweg 193

Ten tijde van de foto was het adres van dit dubbele woon- winkelhuis Sumatralaan 100-98. Vanaf 1938 was de dubbel in bezit van de kapper Pieter Schaap. In 1939 liet hij het verbouwen tot een dubbel woon- winkelhuis. Op de foto zien we links, op nr. 100, zijn kapperszaak "Maison H.D". Rechts op nummer 98 een filiaal van de melkfabriek Mariëndaal waar al hun producten werden aangeboden door J. van Laar. (Coll. W. Boomgaard)

Bouwtekening Jacob Catslaan 2 - Schuttersweg 193

Dit is de originele voorgevel van het dubbele woonhuis gebouwd in 1932 door de bouwkundige Hendrik Jan Kuijt (1894-1940) uit de Billitonlaan.

Sumatralaan 10

Willem Hansma: Mijn grootouders Willem Hansma en Jantje Pen trouwden op 8 september 1926. Op 10 september, twee dagen later dus, kochten ze de bakkerij Sumatralaan 10. In 1962 werd de zaak verkocht aan J. Pestoor (overleden in 2022 te Apeldoorn). Hij moest vanwege sanering uit de binnenstad van Apeldoorn vertrekken en ging dus aan de Sumatralaan verder.
Links staat mijn grootvader, bakker Willem Hansma. Naast hem staan twee knechts. Dan volgen mijn overgrootouders, de ouders van mijn grootmoeder Jantje Pen. Zij staat helemaal rechts. Naast haar staat nog een tante van haar.
Mijn ouders, Herman Hansma (overleden 2021) en Geertje Doornhof (overleden 2015) zijn in 1956 in de bakkerij komen wonen en mijn grootouders verhuisden toen naar de overkant. Vanaf het midden van de jaren zestig tot 1985 hebben ze op Sumatralaan 8 gewoond. Hun dochter woonde bij hen in. Zij nam het huis over in 1985.

Sumatralaan

Groenteboer Dicou. (Coll. Bavinck/Schuur)

Sumatralaan

(Coll. Bavinck/Schuur)

Sumatralaan/hoek Hoogakkerlaan

Sigarenzaak Tamboer. (Coll. Bavinck/Schuur)

Sumatralaan

Groenteboer Dicou. (Coll. Bavinck/Schuur) Karel Tamboer: Vóór die tijd was dit de groenten, aardappelhandel van Wilhelm Tamboer. Die begon daar al in 1931. Ook dit pand werd toen gekocht van Willem Tamboer maar de eigenaar werd niet Wilhelm zijn oudste zoon, maar de schoonvader van Wilhelm, Albertus Zevenhuizen. Ik denk dat het het eind 50er jaren was dat de zaak overgenomen werd door Dirk Dicou. Links naast het pand nog net zichtbaar de aardappelschuur van Tamboer. Toen Tamboer stopte nam zijn zoon Bertus de aardappelhandel mee naar de Kayersdijk. Daar zit nu Arie, de zoon van Bertus in met een autohandel.

Sumatralaan

Groenteboer Dicou. (Coll. Bavinck/Schuur)

Sumatralaan 56

NH Kapel Rehoboth. Buiten gebruik.

Sumatralaan 33

Dit was de winkel van mijn opa en oma van Essen. In de deuropening staat mijn vader als kind zijnde. (Foto: W.E.van Essen)