Startpagina | LINKS | CONTACT

1e Wormenseweg

1e Wormenseweg 40

Woonhuis gebouwd omstreeks 1900. Waarschijnlijk is de foto genomen tussen 1914 en 1918. Wie er voor het huis poseren is mij niet bekend. (Coll. B. Meester)

1e Wormenseweg 109

De rijwiel- en motorenhandel van Dirk Hendricus van den Brink. In 1927 werd er door Van den Brink een verdieping op gebouwd. Op de achterzijde een stempeltje van de fotograaf H.W. Riphagen. (Coll. B. Meester)

1e Wormenseweg

Kayersheerd, afgebroken in 2007.

1e Wormenseweg

Tegenover Zuiderpark. Foto: Bob Oldenhof.

1e Wormenseweg

Tegenover Zuiderpark. Foto Bob Oldenhof.

1e Wormenseweg 234

Hoek Snipweg. Toen in 1981 de boerderij verkocht werd (Opa Gerrit Veeneman was overleden en had voor die tijd geweigerd de boerderij te verlaten na aandringen van kinderen), hebben de nieuwe bewoners de boel ingrijpend verbouwd. Als ik kind vertoefde ik er vaak met mijn ouders en was verliefd op die boerderij. Het was toen al lang geen boerenbedrijf meer natuurlijk, ik zie mijn Opa nog zitten aan de keukentafel met sigaar. De gemeente was al vaak aan zijn deur geweest om te vragen of hij het wilde verkopen, maar nee. Opa was een koppige man die ze met zijn wandelstok wegjoeg. Toen na zijn overlijden in 1981 moest het verkocht worden... en in 1988 verdween de boerderij (helaas..) helemaal. Vele spannende verhalen gehoord van Duitsers die de woning opeisten en in de bedden wilde slapen van het gezin, maar Opa joeg ze de deel op, dat ze in het hooi konden slapen. Ook hing er boven een deur een staatsieportret van Wilhelmina. Zo gebeurde het dat op een dag er een Duitse officier stond te gebaren met zijn Lüger pistool: ''Er af met dat portret!!'' Tevens hebben er vaak Joodse onderduikers op de boerderij gezeten. En tijden de laatste dagen van de oorlog hebben er weer Duitse militairen ingekwartierd gezeten. "Het waren lieve jongens, Oostenrijkers, en ze speelden gitaar en zongen liedjes met ons" sprak mijn moeder (nu 91, toen nog kind) "ze waren moe van de oorlog en wilden niet meer". Ronald Hofman.

1e Wormenseweg 234

2015. Hoek Snipweg. De plek waar de boerderij heeft gestaan. Archief: Ronald Hofman.

1e Wormenseweg

1974. Kayersheerd in aanbouw.

1e Wormenseweg 157

1964. Vanaf 1962 tot 1975 hebben wij, de familie A. de Jong gewoond aan de 1e Wormenseweg 157 hoek Johan de Wittstraat in Apeldoorn. Op het stoepje voor de voordeur van de woning (net zichtbaar) zitten mijn jongere broer en zus. Deze foto is genomen door een fotograaf die zomaar langs kwam en tegen betaling een foto van de woning wilde maken. Deze foto is gemaakt in naar ik vermoed in maart 1964. Met een vergrootglas is te zien dat de in de tuin staande Hortensia al uitlopen terwijl de sneeuw van de strenge winter van 1963/1964 nog nog niet helemaal weg was. De rij woningen die op de achtergrond staan zijn de woningen aan de Goeman Bourgesiusstraat van het Staatsliedenkwartier. In de woning naast ons op nummer 155 woonde toen de familie Gaasbeek, later de fam. Kok en weer later woonde daar een kermisexploitant naar ik meen de fam. Beerends. In die tijd gingen wij naar de nabij gelegen lagere school wat toen nog de naam “Wormenseschool” droeg en later de meester Lughtmeijerschool. Meester Lugtmeijer was toen hoofd van de school. De leerkrachten die toen op die school waren mw de Vrieze, jufr. Bakker, dhr Wentzel, dhr Koldenhove, jufr Veldhuizen en de dhr Krabbedam. Archief: A. de Jong jr.

1e Wormenseweg 157

Bijgaand een foto van die zelfde woning maar genomen vanuit de tuin van die woning. Links ziet u nog een deel van de veranda. Het zicht is richting Johan de Wittstraat. De rijtjeswoning staan aan de Goeman Bourgesiusstraat en de flat verder op de foto staat aan de Johan de Wittstraat. De huisnummers van die flat zijn naar ik meen aan de zijde van de Schimmelpennincklaan. Archief: A. de Jong jr.

Eerste Wormenseweg

1935. Rechts en links de Reigersweg.

Eerste Wormenseweg

Verderop links de Patrijsweg.

Eerste Wormenseweg

1960. Hier komt de 1e Wormenseweg uit op de Marchantstraat, met nog maar weinig bebouwing.

Eerste Wormenseweg

Met de Mr. Lugtmeijerschool op de hoek van de Oude Beekbergerweg en linksboven het ver. Gebouw Zuidoost. Het pad dat langs de woningen schuin omhoog loopt is het Koekoekspaadje dat uitkwam aan de Adelaarslaan tegenover de Eendenweg.

Eerste Wormenseweg

1935. Rechts de Patrijsweg.

Eerste Wormenseweg

1964. Gezien vanaf de Ooievaarlaan. Foto: H. Rozie.

1e Wormenseweg

1990. Foto: J. hulzebos.

1993. Foto: J. hulzebos. 1997. Foto: J. hulzebos.

Eerste Wormenseweg

1964. Iets verder rechts, de Patrijsweg. Foto: H. Rozie.

Eerste Wormenseweg

1970. Foto: H. Rozie

Eerste Wormenseweg

1964. Foto: H. Rozie.

Eerste Wormenseweg

Hoek Hartgersweggetje. 1950. Het Hartgersweggetje was een zandpad tegenover de opslagloods van Achterkamp en liep naar het parkeerterrein van transportbedrijf Hartgers. Mijn broer Tijs op de step met Ietje Bloemendaal (dochter van de bakker). Wij woonden op nr. 92. Jan Tijsma.

Op de plaats waar nu boekhandel "De Tweede Lezer" zich bevindt, stond toen deze woning.
Archief: Berry Meester
2007.
Foto: Martin Huisman

Eerste Wormenseweg

Hoek Reigersweg. Op deze plek zit nu de drogisterij van Boeder. Archief: John van Zwam.

Eerste Wormenseweg

1988. Links Hanekamp en rechts De Kaper. Foto: Gijs v Dusschoten.

1955
1e huis rechts op voorgrond (huisnr. 117) Fam. Bulten (kermis exploitant),
daarnaast kruidenier v.d. Gaast, dan de Patrijsweg, dan kapsalon van Praag, daarnaast slagerij Elich.
Naast slager Elich woonde toen de fietsenmaker van de Brink. Op de hoek van de Reigersweg had dhr. Rooselaar een winkel in schoenmakerijbenodigheden.
Net niet op de foto woonde naast de fam. Bulten mijn schoonvader bakker Huis in 't Veld (nr.119), daarnaast de fam. Jakma (121) daarnaast hadden mijn ouders hun schoenmakerij (121a) en op 123 woonde de fam. Zweering.
Foto: Henk Rozie

Volgens de heer Rozie woonde de familie Zweering op nummer 123 maar dat moet 125 zijn.
H. Zweering

Ab Achterkamp

Eerste Wormenseweg

Deze foto is van het huis op nr 77 aan de Eerste Wormenseweg, hier heeft vroeger mijn Opoe G. Bensink gewoond, die eind vijftiger/begin zestigerjaren naar Avondzon is gegaan. Daarna was het een etalage/showroom voor vogelkooien, hondemanden enz. en opslagplaats van het bedrijf van mijn ouders, die op nummer 85 achter het woonhuis een dierenspeciaalzaak hadden. Vanaf eind zeventig tot 1982 heeft mijn moeder hier gewoond, daarna is het nog enkele jaren een aquarium- en siervishandel van mijn broer geweest. Nu is het een woonhuis. Links is nog net het huis van de Fam. Punt zichtbaar, die daar een manufacturenzaak hadden. Nu is daar modezaak André. Het pakhuis achter dit huis is van begin jaren vijftig. Hier was het mengvoederbedrijf van mijn ouders gevestigd, sinds begin jaren tachtig is het verkocht aan de Apeldoornse Brandweer als opslag en oefenruimte. Foto: Diny Vletter.

Eerste Wormenseweg

Deze foto is nr 85 op de Eerste Wormenseweg, mijn ouderlijk huis. In het pand achter dit huis was de dierenspeciaalzaak van Ab Achterkamp gevestigd met daarnaast een houten schuur waarvan ik mij herinner dat het de garage van de vrijwillige brandweer van wormen was. Later is deze naar de reigersweg gegaan. De amandelboom in de tuin staat er nog steeds en ook de vijver die nu in de tuin is is door ons aangelegd. Links is nog net het huis van de Fam. Slingerland te zien die daar een brood en banketzaak hadden. Later was hier de snackbar van Zwartjes gevestigd. Aan de rechterkant woonde de Fam. Vosselman die een Herenkapperszaak hadden. Foto: Diny Vletter

Eerste Wormenseweg

Dit is een foto is onze vrachtauto, op de bumber zit Niek? Achter de auto is nog net het hoofd van Evert? De boekhouder is de derde persoon, weet ik de naam niet meer van. Ook hier is links de etalage van Slingerland nog net zichtbaar. Foto: Diny Vletter.

Eerste Wormenseweg

Hier zit ik op de ijzerenpaal die de afscheiding was tussen ons erf en dat van Slingerland. De winkel aan de overkant was van de Piet en Mia Gerritsen, die een schoenwinkel en schoenherstelplaats hadden. Ook kon je bij Mia je ladders in nylonkousen laten herstellen. Mia was een dochter van de Fam. Slingerland. Links van de Fam. Gerritsen was de brood- en banketzaak van Bloemendaal. Foto: Diny Vletter.

Ongeveer 1930.
Deze foto is van de kruidenierswinkel annex bakkerij van Herman Nijman aan de eerste Wormenseweg 214 / hoek Talingweg.
Op de foto staan Herman Nijman, Anna-Berendina Nijman en hun dochters Annie en Mientje.
Rita Nijman (kleindochter)
Mei 1980.
Op de foto loopt kleinzoon Herman naar achteren en zijn vrouw Loes op de voorzijde.
Rita Nijman
1963. Kruidenierswinkel van Spanjer aan de 1ste Wormenseweg. Deze winkel was er tot eind 1969. Daarna werd het een foto zaak (V.d. Pan) en later was er nog een boekenzaak in gevestigd. Nu is het al jaren een gewoon woonhuis
(Foto: Tiny Spanjer)
2006. Foto: Martin Huisman.
Foto van onze zaak die toen 25 jaar bestond (1 nov. 1966).
Tiny Spanjer
ca. 1955 waar ik (in het midden) met twee vriendinnetjes sta. Mijn moeder staat er voor, keurig zoals in die tijd gewoon was met een wit schort voor!
Tiny Spanjer
1989. Blik op de 1e Wormenseweg, vanuit de Patrijsweg. Foto: H. Zandstra. 2005. Foto: Martin Huisman.
1989. Gezicht op nieuwbouw aan de Ooievaarlaan. Foto: H. Zandstra. 2005. Foto: Martin Huisman.
1985. 1e Wormenseweg, ter hoogte van Ooievaarlaan. Collectie: Roel Boon. 2005. 1e Wormenseweg, ter hoogte van Ooievaarlaan.
1985. 1e Wormenseweg, tegenover Patrijsweg. Collectie: Roel Boon. 2005. 1e Wormenseweg, tegenover Patrijsweg.
1993. 1e Wormenseweg bij Ooievaarlaan. 2005. 1e Wormenseweg bij Ooievaarlaan.