Startpagina | LINKS | CONTACT

Zwolseweg (2) Station "Het Loo"

Zwolseweg hoek Loseweg

De spoorwegovergang met de op achtergrond Station het Loo. Op het bord is te lezen: HALT - Zoodra de Bel luidt - Of Boomen dalen - Of de Overweg gesloten is. (Coll. B. Meester)

Zwolseweg

,,Station het Loo'', op de hoek met de Loseweg en aan het Julianapark waar nu de gebouwen staan van de Koninklijke Marechaussee. Het treinstation lag aan de spoorlijn Apeldoorn - Zwolle. Destijds aangelegd en geŽxploiteerd door de Koninklijke Nederlandsche Locaalspoorweg-Maatschappij. Het is gebouwd in 1887 en was een ontwerp van de uit Breda afkomstige architect A.J. Bogaerts. De spoorlijn, ook wel Baronnenlijn genoemd, was een aftakking van de in 1876 geopende en pal voor het paleis eindigende Loo-lijn, die in opdracht van koning Willem III was aangelegd. Op 8 oktober 1950 werd de lijn opgeheven en in 1964 werd het gebouw gesloopt. (Coll. B. Meester)

Aankomst Wilhelmina.

Aankomst koningin Wilhelmina met prinses Juliana in april 1912. (Coll. B. Meester)

1919. Station Het Loo.

Op deze foto zijn de overkappingen al niet meer aanwezig. Tot 1948 was het koninklijke stationnetje Het Loo een halte aan de spoorlijn Apeldoorn-Zwolle. (Foto Hans Roeterdink)